White Beach
Door: Wim
Blijf op de hoogte en volg Wim
27 Januari 2008 | Suriname, Paramaribo
Yesz! Eindelijk iets gevonden tegen die verschrikkelijk vervelende, uiterst irritante jeuk van die &*%$^#* muggen hierzo! En het werkt ook nog! Ik had het gisteravond al gekocht bij de apotheek in de mall (het is een zelfgemaakt goedje van de apotheek) maar het werkt wel!
Vanmorgen heb ik voor het eerst uitgeslapen! Ik was weliswaar om 8 uur al wakker, maar heb het toch gepresteerd om tot kwart over 9 te blijven liggen. Best knap in die warmte vind ik. Hup, ontbijtje achter de kiezen en samen met Heleen op de fiets naar de binnenstad om nogmaals opzoek te gaan naar zonnebrand met een hoge factor, een extra slot voor op de fiets van Marja, een klamboe en een hangmat. Maar een fiets zou geen fiets zijn als hij niet kapot kon. Ja hoor, daar stonden we weer langs de kant van de weg. Dit keer was het (gelukkig) niet mijn fiets, maar die van Heleen die dienst weigerde. Wat er aan de hand was: hij wilde niet meer vooruittrappen. We snapten er geen kokosnoot van en hebben besloten dat ik de binnenstad in ging en Heleen naar huis.
Aangekomen in de altijd gezellige en drukke binnenstad eerst een klamboe gekocht. Zonnebrand en plattegronden zijn nog steeds nergens verkrijgbaar helaas (dank trouwens voor de tip, wie de tipgever ook zijn moge, maar er is in heel Paramaribo geen plattegrond meer te vinden…). Dus ik ging op zoek naar iets waarvan ik nu al weet dat dit één van mijn beste aankopen ooit zou worden: de hangmat! In het walhalla van de hangmatten (de Jeruzalem Bazaar) heb ik een prachtige hangmat uitgezocht. Maarja, zo’n ding hangt zich niet uit zichzelf op en ook als ik het binnenland inga zitten er niet aan elke boom haken om je hangmat aan op te hangen, dus een beetje touw kon geen kwaad. Maar waar vind je dat? Bij de oerhollandse “De Vries” een beetje touw op de kop getikt, 2 haken en hup, weer op pad. Langs de fietsenmaker om nog een extra slot te halen. Waar er gisteren nog minstens 10 op voorraad waren, waren ze vandaag allemaal uitverkocht (ook hier weer: eind van de week krijgen we weer nieuwe (het is vrijdag, dus eind van de week dacht ik, maar goed)). Dus maar weer op naar huis, want de zon begon ook weer lekker fel te branden op mijn toch al rode kreeften huidje.
Thuisgekomen alles aan de kant gelegd en me gefocust op maar één ding: de hangmat! Netjes opgehangen en wel heb ik hier vervolgens heeeeeeerlijk liggen genieten van het Surinaamse weer, onze tuin en een goed boek. En ik kan je verzekeren: het is de beste aankoop ooit! Ik ga denk ik het werkwoord “hangmatteren” maar van Nanda en Sanne overnemen, want ik ga heel wat uurtjes doorbrengen in mijn mooie aanwinst!
26 januari 2008
Voor de tweede keer al deze week gewekt door een wekker. Ongehoord gewoon! Maarja, je moet er wat voor over hebben, want vandaag staat het mooie White Beach op het programma. Voor diegenen die niet weten wat White Beach is: een aangelegd strand aan de Suriname rivier, met de bus ongeveer 45 minuten rijden vanuit de stichting in Paramaribo. Hup, snel de tas in gepakt want de taxi stond al te wachten. Maar ik heb het al eerder gezegd: Wim van der Veen zou Wim van der Veen niet zijn als hij weer eens wat zou vergeten. Wat neem je mee als je gaat zwemmen? Een zwembroek? En wat om je af te drogen? Een handdoek! Nou, dat eerste, die zwembroek, had ik al om m’n heupen hangen, maar die tweede was ik natuurlijk weer vergeten… Dus maar weer op een even geleende fiets terug naar huis. Kom ik terug, is het busje er nog niet eens! Voor niets zo hard gefietst in die hitte.
Afijn, een paar minuten later was het busje er wel en waren we met z’n allen in het kleine busje gepropt op weg naar White beach! Een ritje van ongeveer 45 minuten, over de highway vanuit Paramaribo. Ik dacht dat ons kleine autootje thuis een herrie maakte als je harder dan 100 ging, maar ons autootje valt in het niet bij dit busje. En dan komt het niet door de snelheid. We weten allemaal hoe een snelweg in Nederland rijdt en eruit ziet. Ik kan je één ding verzekeren: dit rijdt niet en ziet er ook helemaaaaal niet uit. Je kent vast wel dat spelletje “hobbeldebobbel, gat in de weg” wat je met een klein kind op je schoot speelt. Dit was voor het eerst in m’n korte leven dat ik dit spelletje in het echt mee heb gemaakt. Maar dan precies andersom. “Gatindeweg, gatindeweg, hobbeldebobbel!” Als je langs de kant van de highway een zaakje zou beginnen in schokdempers zou je slapend rijk worden. Hoe kan ik het nog anders zeggen: beter een gat in de weg, dan een weg in je gat (ook van dit spreekwoord ben ik inmiddels bekeerd). Onvoorstelbaar wat een rit!
Maar met veel pijn en een houten kont toch aangekomen bij White Beach. En dan vergeet je de pijn en je houten kont ook meteen weer, want het is echt heerlijk om te zien! Een wit strand, leuke Hawaiaanse hutjes en een net geen blauwe rivier (vol piranha’s en andere beesten). We hebben hier heerlijk van de rust genoten, erg druk was het niet, en lekker gebraden in de zon(de Surinamers die mee waren verklaarden ons bakra’s voor gek).
De terugweg verliep net zo als de heenweg. Maar ik hield me nu niet zo bezig met het rijden, maar met de omgeving. En dan krijg je een heel dubbel gevoel: aan de ene kant heb je de prachtige natuur, onvoorstelbaar mooi om te zien. Maar dan wordt de prachtige natuur bruut onderbroken door een stelletje bij elkaar gepakte golfplaten en houten planken wat een huisje moet voorstellen. Het is gewoon haast niet voor te stellen dat daar mensen in kunnen leven. En dan besef je toch plotseling hoe goed wij nuchtere en zuinige Nederlanders het hebben. De mensen hebben vaak geen fatsoenlijk drinkwater, de vader van het gezin is werkloos en staart de hele dag voor zijn “huisje” een beetje voor zich uit en de kinderen spelen met een oude, kapotte voetbal (als ze mazzel hebben, anders is het een roestig blikje) om zo de tijd maar te doden…
En dan rijden we weer de grote stad in, waar het leven vaak ook niet al te best is, maar toch beter dan op het land verder van de stad.
We zijn al een beetje aan de late kant, want vandaag zouden onze laatste twee huisgenotes aankomen. We werden netjes door de taxi voor ons huis afgezet, maar ze zaten al bijna een uur op ons te wachten (schaam, schaam…). ’s Avonds nog even gezellig gekletst met onze nieuwe huisgenotes (3e jaars Pabo studentes van Windesheim) en daarna weer naar bedje toe…
26 januari 2008
27 Januari 2008 - 19:17
Patrick Van Den Hoor:
Veel van de dingen die je beschrijft doen mij denken aan mijn korte twee weken in Oeganda. Vooral de muggenterreur lijkt me zwaar irritant :p. Maar een klamboe scheelt natuurlijk al heel wat.
Succes morgen bij de start van het avontuur...
Gr Patrick -
27 Januari 2008 - 19:20
Liesbeth En Martine:
Leuk om je belevenissen te lezen.
We kijken vanavond weer naar onze favoriete programma "Boer zoekt vrouw'
Misschien kun je een ontwerp voor een variant indienen bij de KRO
'student zoekt plattegrond'.
groeten van ons! -
27 Januari 2008 - 20:25
Mieke:
Hej ik ben nou wel heel benieuwd welke derde jaars er zijn gekomen.. Gezellig hoor nog meer Nederlanders om je heen ;)
LIEFS -
27 Januari 2008 - 20:34
Rian:
he skat, haha wat ben je ook weer heerlijk vergeetachtig he...had gehoopt dat je t met gemak al verleerd was.. maar helaas zo te lezen! Fijn dat je gister ff belde! Wij hebben vandaag in t zwembad gelegen... jaja een echte met chloor erin :) en dat op zo'n klein eiland! Veel plezier en succes morgen op je eerste stage dag!Dikke smakkerd -
27 Januari 2008 - 21:35
René Rasing:
Wim, ik heb net al je verhalen gelezen.
Fantastisch zoals jij mij meeneemt in wat je zoal beleefd hebt. Het voelt bijna alsof ik er zelf bij was. Je hebt een schrijverstalent, met hilarische humor en een heerlijke cynische inslag.
Ik heb regelmatig de tranen uit mijn ogen gelachen!
Ik heb voor één van je problemen wel een oplossing, namelijk voor de kaart van Paramaribo en omstreken:
1.Neem altijdt je laptop mee op de fiets.
2.Start Google Earth op.
3.Zoom in op Paramaribo.
4.Zoom in op de weg waarop je fietst.
5.Als het goed is zie je jezelf fietsen.
Veel succes ermee en ik blijf je leuke verhalen volgen.
Groeten van René uut Schoonebeek.
28 Januari 2008 - 17:22
Oma En Opa Win:
hoi wim je leert het wel al ben je ver van huis, gister middag met berend en titia naar amersfoortgeweestalles goed
maar nog wel wateen raargezicht
groeten van oma en opa -
28 Januari 2008 - 17:42
Gerben:
hee die wim
leuke verhalen weet je uit je duim te zuigen. gelukkig is het een beetje vet daar. wanneer moet je nu eens aan het werk? of hou je wat dat betreft ook surinaamse sttandaarden aan.
gerben -
28 Januari 2008 - 18:59
Marga:
Hoi Wim, reserveer je vast een hangmat voor mij?
White beach komt ook vast op ons programma.
Als ik het goed gelezen heb zit je eerste werkdag er nu ook op?
Succes,Hartelijke groeten,familie Bijdevaate -
29 Januari 2008 - 13:23
Marlinde:
Ik zie op je foto genoeg kokosnoten. Alleen zijn ze niet bruin maar oranje;)
Heb je van die kokosnoten het sap gedronken? Zoniet is zeker een aanrader:P van een klein lief meisje met ervaring;):$. Ik vind het wel leuk om je belevenissen te lezen. Maar hoop dat je niet mee maakt dat je iets vergeet waar je dan geen tijd meer voor hebt om te halen. Ik vind je hangmat wel mooi hoor hahahah. Ik wens je veel succes met het muggenterreur. Maar zal je gerust stellen. Ik heb het ook overleeft 3 maanden in Ecuador met die muggenterreur. Ik hoop dan wel dat je een klamboe hebt waar geen gaten in zitten. Want dat geluk had ik niet.
Maar heb wel een TIP voor je. Als je onder je klamboe ligt doe dan even een aansteker aan, want daar komen de muggen dan op af en gaan dood. Maar hou je aansteker niet te dichtbij je klamboe. Want anders komen de gaten in je klamboe.
Nou ben benieuwd naar je volgende belevenissen en geniet er nog van. En niet te bruin worden he;)
Dikke smakkerd -
29 Januari 2008 - 15:29
Mama:
he die Wim
mag ik een keer in die mooie hangmat liggen als we bij jou zijn?lijkt me gaaf nog een paar weekjes ik moet eerst nog even wat aansterken gaat de goede kant op.hopelijk een leuke stage dag gehad
groeten met een dikke knuffel -
29 Januari 2008 - 18:38
Henny Jan:
zijn nu in duitsland maar helaas geen sneeuw misschien donderdag
doei -
29 Januari 2008 - 21:38
Wessel:
hallo wim, kijk maar uit dat je niet in je hangmatje blijft steken, want dan wordt het nog later voordat je uit je slaapje komt. (grapje.) leuke hangmat.
Tja, het zal allemaal wel lekker aankomen de verschillen die je tegenkomt,
maar goed daar leer je ook van, toch?
nou tot schrijfs en succes met alles.
wessel -
30 Januari 2008 - 12:17
Marijke:
he (bijna?) bruine wim!
Zeg precies half 11 was toch je uitslaap-tijd?? Ik was een klein beetje in shock dat dit kwart over 9 is geworden....!!
Wat een heerlijke hangmat, lekker hangmatteren maarrrr! Had je trouwens al door dat we allebei aan de andere kant van de wereld zitten...hoe gek! kus uit australie -
30 Januari 2008 - 14:50
De Panderman:
Ha die wim wat een mooie verhalen toch weer. Vindt t al mooi om te lezen, laat staan dat je er zelf bij bent. Maar kunnen we nog een doosje bandenplak spullen opsturen of komt dat niet eens aan?
Ook mooie plaatjes btw!!!
Het ga je goed en tot kiekus.
erik.